Wednesday, January 16, 2008

Φιλοσοφικοι Παραδεισοι,μερος Αλφον

Πλατων


Ο Πλατων ο Αθηναιος, μαθητης του Σωκρατη, αποτελει την κυρια πηγη πληροφοριων για το εργο του πρωτου, οσο και πονοκεφαλων για τον εντοπισμο της λεπτης γραμμης μεταξυ υποκειμενικοτητας και προσωπικης παρεμβασης σε αυτο.

Η πιο γνωστη θεωρια του κατ'εμε μπουρδουκλωμενου διδυμου Σωκρατοπλατωνος, ειναι η Θεωρια των Ιδεων, συμφωνα με την οποια ο κοσμος γυρω μας και τα πραγματα που τον αποτελουν, δεν ειναι παρα σκιες, υποτυπωδεις. αντανακλασεις του Αληθινου κοσμου. Στον Αληθινο κοσμο,-τον οποιο ο ανθρωπος μπορει να γνωρισει μονο με τη νοηση και οχι με τις ατελεις αισθησεις του),το καθε γνωστο σε εμας πραγμα εχει και την αντιστοιχη Ιδεα του, που ειναι ουσιαστικα το "καλουπι" του, η πρωταρχικη, ιδανικη, αιωνια και απαρασαλευτη μορφη του.


Ο Πλατων και ο Παραδεισος του

Ο Πλατων μετα θανατον ανεληφθη εις τον κοσμο των Ιδεων, και μετα τρ
ομου διεπιστωσε πως τα οντα στην ιδεατη τους μορφη περιπλεκοντο εις βαθμον ασυλληπτον, βαθμον τετοιον, ωστε η ανθρωπινη του νοησις(εργαλειον χρησιμοτατον τωρα, λειτουργον εις την θεσιν της ευτελους ανθρωπινης ορασεως του), οχι μονο δεν μπορουσε να τα αναλυσει, να τα ακολουθησει, αλλα ουτε καν τα τα αντιμετωπισει συγκεκριμενοποιωντας τα.
Ητο δηλαδης σα να λεμε οι Ιδεες τοσαυτως και τοιαυτως μεταξυ των περιπεπλεγμενες, ωστε να ειναι ταυτοχρονα Ολες και Μια, ετσι που να ειναι δυσκολο εως αδυνατο να μιλησουμε για:

Τις Ιδεες
της Πλασης
ή
Την Ιδεα
της Πλασης
ή
Την Πλαση των Ιδεων.

3 comments:

Throgos said...

μ' αρέσει

Sia+Meza said...

Ευχαριστουμε

Anonymous said...

και στειλε μου το κινητο μου επιτελους ακαματικο καλλιπυγο πλασμα!